Caută
Close this search box.

Revenirea alimentară după post

Revenirea din Postul cu apa de lunga durata

(varianta Asociatiei Postului Terapeutic)

  • Revenirea dintr-un post de lunga durata este la fel de importanta ca si experienta postului respectiv.
  • De principiu revenirea se face intr-un numar de zile egal cu jumatatea perioadei de post, de exemplu la 14 zile post / 7 zile revenire, 20 zile post / 10 zile revenire, etc.
  • Avand in vedere ca experienta postului este destul de specifica si personala, din observatiile noastre am constatat ca si revenirea este oarecum particularizata in functie de fiecare persoana.
  • Primele 3-4 zile de revenire sunt foarte importante, aceasta etapa presupune retrezirea si activarea intregului sistem digestiv. Dupa cum si la inceputul postului, organismul a avut nevoie de 3-4 zile sa opreasca sistemul digestiv si sa intre in cetoza, tot asa si la revenire are nevoie de cateva zile pentru a reintra in functiune.

Revenirea pe zile:
Ziua 1 – se bea pe parcursul zilei un litru de zeama strecurata si oarecum mai putin concentrata de legume fierte (morcov, telina, pastarnac, dovlecel, ceapa, cartof, brocoli). Adica nu punem prea multe legume la fiertura respectiva.
Ziua 2 – se continua tot cu zeama strecurata de legume fierte, 1-1,5 litri, dar poate fi mai intensa la gust si putem adauga si o mana de orez in fiertura respectiva.
Ziua 3 – din aceasta zi revenirea se particularizeaza in functie de cum reactioneaza fiecare persoana. Daca sistemul digestiv ne da semne ca se activeaza, adica apare o senzatie evidenta de foame (Atentie, foame si nu pofta!), putem incepe sa mancam cate putin si din legumele fierte impreuna cu zeama de la fiertura respectiva, dar mestecand foarte bine si fara graba. Putem manca 2-3 portii pe zi de maxim 350g si suntem atenti sa vedem cum reactioneaza organismul si daca digestia functioneaza bine si asimilam hrana respectiva.
Daca nu apare senzatia de foame va trebui sa continuam tot doar cu zema de legume fierte.
Ziua 4 – daca totul a decurs bine in ziua 3 si digestia a functionat, putem agauga acum si mamaliga pe langa supa de legume. Putem incepe sa bem si bors, 100-300ml pe zi.
Ziua 5 – daca pana aici este totul in regula si simtim ca digestia este functionala, din aceasta zi putem incepe sa diversificam alimentatia, dimineata cu compot de mere si stafide facut in casa fara zahar, pranzul tot supa de legume cu mamaliga iar seara un orez bine fiert cu ceapa si morcov dar sa fie mai apos ca un terci.
Ziua 6 – continuam la alegere cu diversificarea si putem adauga mamaliga cu piure de spanac si cu usturoi (de preferinta romanesc), brocolii, legume la cuptor.
Ziua 7 – pe langa meniul din zilele anterioare putem incepe sa gustam salate de legume, avocado, banane, fructe nu prea dulci. Din acestea mancam cate putin si urmarim sa vedem cum reactioneaza organismul, adica sa nu apara vreun disconfort sau dureri si sa simtim ca totul este digerat bine si se asimileaza.
Ziua 8 – Ziua14 – continuam cu hrana vegetala dar trebuie sa evitam deocamdata ciupercile, vinetele, fasolea si tot sortimentul de seminte, nuci sau alune. Din ziua 10 putem sa gustam si iaurt sau chefir dar de preferat din lapte de capra si putem incepe sa adaugam ulei la mancare dar putin cate putin.
Ziua 15 – Ziua 20 – putem sa introducem si peste gatit la cuptor daca simtim nevoia.
Ziua 21 – putem incepe sa mancam ce dorim dar cu atentie la modul in care reactioneaza organismul.

In toate aceste zile este indicat sa evitam consumul de sare !

Va prezentam in continuare spre informare, si alte variante sau pareri ale altor autori sau terapeuti cu privire la revenirea din postul cu apa.
Mentionam ca nu am verificat tote aceste variante prezentate mai joi si nu le putem valida.

ALTE OPINII DE INTRERUPERE A POSTULUI

Întreruperea unui post negru de durată poate fi dificilă. Este adevărat, mai ales în cazul în care aţi suferit de vreo formă de bulimie. Aceasta revenire, gestionata incorect, se aseamănă uneori cu o perioadă de agresiune. Nivelul la care îţi controlezi dependenta de mâncare va fi nivelul la care îţi controlezi viaţa. Este posibil să vă reîntoarceţi în lumea mâncatului şi să vă menţineţi acelaşi autocontrol câştigat în timpul postului total? Răspunsul este DA. Postind total aţi reuşit să vă autodominaţi, v-aţi dezvoltat autocontrolul şi capacitatea de a spune NU tentaţiilor. Când revine la activitate un sistem digestiv adormit, dorinţa de a mânca va fi intensă. Mirosurile şi texturile alimentelor vor spori atracţia faţă de mâncare fiind ACUM aspirate printr-un simt olfactiv şi gustativ foarte curat. Mâncatul va fi o experienţă total nouă. ACUM este momentul să vă arătaţi disciplina şi autocontrolul dobândite în perioada postului doar cu apă. Când corpul strigă ”Vreau mai mult!”, înţelepciunea şopteşte ”Ai mâncat destul”. Postul v-a învăţat un lucru foarte important: faptul ca satisfacţia nu vine odată cu umplerea stomacului ci prin menţinerea unei relaţii permanente cu Divinitatea. În primele şase zile mâncatul unor cantităţi mici de legume şi fructe crude va permite corpului să trezească în mod delicat sistemul digestiv. Toxinele acumulate vor începe să se mişte datorită efectului de măturare al fibrelor catifelate ale fructelor şi legumelor.
Mâncaţi lent şi mestecaţi foarte bine mâncarea. Saliva are enzime care ajută digestia. 80% din amidon, 30% din proteine şi 10% din grăsimi pot fi digerate de către enzimele salivei.
Nu mâncaţi mult! Redescoperiţi cantitatea de mâncare de care corpul vostru are nevoie pentru a trăi o viaţă sănătoasă, activa şi armonioasă. (La început chiar nu se poate mânca mult pentru că stomacul şi intestinele şi-au micşorat volumul în timpul postului doar cu apă. Puteţi să le păstraţi aşa sau să le forţaţi cu cantităţi mari de mâncare şi să revină la vechea formă, la fel şi foamea resimţită. )
Consumaţi sucuri în perioada de trecere de la postul negru. Ele sunt un mod de hrănire gingaşă pentru sistemul digestiv. Mulţi continua să consume sucuri în dieta zilnică pentru tot parcursul vieţii.
(Inutil să adaug, presupun, că nu este vorba de sucurile aflate în comerţ care au adaosuri de zaharuri, conservanţi sau sunt pasteurizate etc. Este vorba de sucul făcut în casă la storcător sau blender din crudităţi şi consumat imediat după ce a fost stors.)
Continuaţi aceeaşi viaţa spirituală pe care aţi avut-o în timpul postului negru. Dumnezeu trebuie să fie părtaş la viaţa unui consumator de mâncare la fel cum a fost şi la cea de postitor.
Auto-educati-vă în a începe un stil de viaţă cu mâncare sănătoasă. postul negru este un minunat nou început, o temelie pentru o viaţă cu o dietă sănătoasă.
Învăţaţi să faceţi deosebirea între poftă şi foame. Nu mâncaţi niciodată împinşi de impulsuri emoţionale.
Dacă aţi ţinut un post mai lung de 10 zile, perioada de acomodare trebuie să dureze câte 1 zi pentru fiecare 4 zile de post negru ţinute.
După postul doar cu apă intervine un fenomen interesant. ani de-a rândul v-aţi forţat corpul să tolereze mâncăruri nesănătoase. Acest ”antrenament” s-a şters din amintirea trupului vostru în timpul postului negru. corpul este ACUM curăţat precum cel al unui nou-născut. Deci trebuie să îl hrăniţi treptat cu acelaşi tip de grijă ca pentru un sistem digestiv revenit la sensibilitatea tinereţii. Când corpul este plin de toxine, sistemul de apărare nu este capabil să lucreze eficient. După postul negru sistemul natural de apărare este în plină formă şi îşi îndeplineşte din plin rolul dedicat lui. Percepţia mâncării nesănătoase este crescută; veţi observa imediat care este hrana de acest fel. Oricum vă veţi simţi sătui cu cantităţi mai mici de mâncare, iar când mâncaţi mult vă veţi simţi imediat lenţi şi obosiţi. O masă bogată, plină de grăsimi, sare, şi zaharuri procesate va cauza greaţă, dureri de cap şi o stare de slăbiciune. Pentru început o mână de fructe va fi absolut îndestulătoare. În plus, dacă sistemul digestiv va avea de lucru mai puţin, veţi avea o energie debordantă de cheltuit.

Ernest Gunther recomandăcă revenirea la alimentaţia obişnuită să fie făcută gradat, într-un acelaşi număr de zile cât a durat şi postul, începând cu supe foarte diluate în care s-au fiert legume sau cereale (de obicei morcov şi orez)

Valeriu Popa, fiind el insusi un practicant al postului negru, cel mai lung pe care l-a tinut fiind de 52 de zile, l-a promovat ca forma de tratament, avand rezultate spectaculoase. Pentru oamenii ajunsi in pragul disperarii, bolnavi irecuperabili pe cale medicala, fara speranta de viata, aceasta terapie reprezenta ultima solutie. In cazurile de cancer si toate bolile grave este considerat principala „terapie-soc“ a medicinii naturiste, prin aceasta stopandu-se evolutia lor si chiar vindecandu-se.

Postul negru nu este recomandat persoanelor subponderale, cu o vitalitate scazuta, hipotensive, cu carente grave de minerale si vitamine. In aceste cazuri, sunt de preferat posturile cu sucuri de legume si fructe. De la caz la caz, Valeriu Popa recomanda 7, 14 sau 21 zile de post cu apa distilata. Foarte rar, sugera posturi de 28 de zile sau mai mult.

Celor aflati in situatii limita le spunea franc: „Omule, fizic esti mort, energetic mai ai insa sanse. Lupta, fa ce ti-am recomandat si poti scapa.“ Dansul nu garanta viata sau vindecarea nimanui: „Eu nu sunt Dumnezeu, nu eu iti dau viata, nu eu te pot salva; pot insa sa-ti spun ce au facut alti semeni si contemporani cu tine, aflati in situatii similare cu a ta, care acum traiesc, care au iesit din prapastia mortii.“ In timpul postului se consuma 2 litri de apa distilata (pentru uz alimentar) pe zi si se fac doua clisme: una dimineata cu 2 litri de ceai de musetel si alta seara cu 2 litri de ceai de rostopasca. Cei doi litri de lichid pentru clisma se introduc in doua sau mai multe reprize pentru a nu forta colonul.

Este bine ca postul sa fie insotit de rugaciune pentru ca el are darul de a actiona asupra fiecarui aspect din fiinta umana, fiind prilej de curatire a mintii si sufletului si de inaltare spirituala.

Pe durata postului este bine sa aveti activitate fizica si intelectuala moderata (atat cat este posibil), sa se evite statul in pat peste limita fireasca, necesara somnului. Feriti-va de situatii conflictuale, discutii contradictorii.
Impacati-va si iertati pe toti cei care considerati ca v-au necajit si cereti-va iertare celor carora le-ati gresit; astfel postul castiga mult in eficienta.

Nu postiti in scopuri revendicative, protestare caci vibratiile negative cu care va inconjurati in asemenea situatii va afecteaza sanatatea.

Tot pe parcursul postului, limba se racleaza cu o spatula de lemn (coada de lingura de lemn), de 2-3 ori/zi, de fiecare data cand limba devine incarcata.
La fel de importanta ca postul in sine, dar prezentand riscuri mari pentru sanatate daca e facuta incorect – este revenirea din post.

De obicei, Valeriu Popa recomanda 7 zile de revenire, perioada in care se consuma in continuare 1 pana la 1,5 litri de apa distilata zilnic, la care se adauga:

  • in prima zi: zeama de la o lingura de orez fiert in 0,5 litri apa distilata timp de 10 minute
  • in a doua zi: zeama de la 2 linguri de orez fiert in 0,5 litri apa distilata timp de 10 minute
  • in a treia zi: zeama de la 3 linguri de orez fiert in 0,5 litri apa distilata timp de 10 minute
  • in a patra zi: Se fierb 3 linguri de orez si una de arpacas intr-un litru de apa distilata, 10 minute.

Se bea zeama si se consuma 2-3 linguri de fiertura treptat, pe parcursul zilei.

  • in a cincea zi: Se fierb 4 linguri de orez si 2 linguri de arpacas intr-un litru de apa distilata, 10 minute. Se consuma zeama si jumatate din fiertura pe parcursul zilei.
  • in a sasea zi: Se fierb 4 linguri de orez si 3 linguri de arpacas intr-un litru de apa distilata, 10 minute. Se bea zeama si se consuma fiertura pe parcursul zilei.
  • in a saptea zi: Se fierb 5 linguri de orez si 3 linguri de arpacas intr-un litru de apa distilata, 10 minute. Se bea zeama si se consuma fiertura.

In cazul posturilor de 3-4 saptamani si mai mult, perioada de revenire de 7 zile trebuie prelungita
in functie de organism. Dupa aceasta, pacientul intra pe un regim echilibrat, specific lui si bolii respective.

Medicina isihastă recomandă ca prima zi să se consume o supă nefiartă de legume, cu nucă zdrobită, care se va strecura. A doua zi adăugaţi pesmet de grâu necopt, făcut din aluat de grâu zdrobit şi uscat la căldură de 30°, dar tot strecurat. Folosiţi această supă de sănătate cu foarte puţină sare, de mai multe ori/zi. După 3-4 zile, începeţi cu o supă ne strecurată, nu multă deodată. Cel puţin o lună regim nefiert, doar cu puţine lactate nefierte.

Ebba Waerland recomandă ca încetarea postului şi trecerea la alimentaţia normală trebuie făcute cu mare grijă. Se consumă piure de cartofi, lapte prins (nu acru), orez fiert în apă.

schemă aproximativă de dietă restaurativă după 17-20 de zile de post (după Voitovich): Ziua 1: Amestecă un litru de suc cu 0,5 litri de apă. Este recomandabil să folosești suc de morcovi sau mere, dar orice alt suc este permis: legume, fructe, fructe de pădure. Sarea este strict interzisă în primele cinci zile de recuperare alimentară. Ziua 2: (4-5 ori pe zi) Consumă legume, fructe și fructe de pădure până la primul moment de saturație. Majoritatea legumelor sunt consumate crude. Împreună cu alimentele, consumă obligatoriu 10-15 grame de usturoi. Fierbe sfecla roșie și coace cartofii în cuptor; consumă până la saturație pe parcursul întregii zile. Ziua 3: Pe lângă legume, fructe și sucuri, adaugă fructe uscate, înmuiate în apă caldă, și două linguri de miere. Ziua 4: Redu frecvența meselor la 3-4 ori pe zi. Adaugă terci de ovăz din diverse cereale: hrișcă, ovăz, mei etc. Fierbe-le în apă și adaugă puțin ulei vegetal. Până la sfârșitul zilei, poți consuma nuci și semințe. Ziua 5: Consumă fasole – mazăre, fasole (pot fi sub formă de piure). Ziua 6: Adaugă pâine care conține sare. După aceasta, poți trece la trei mese pe zi, urmând principiul naturopatului american Herbert Shelton – mai multe alimente monotone într-o singură masă și cea mai mare varietate a acestora în timpul zilei, săptămânii, lunii etc. Observații: Sucurile (morcov, struguri, mere) trebuie consumate diluate în jumătate cu apă în prima zi, nediluate în a doua zi, iar în a patra zi, fructe și morcovi în formă rasă. În a șasea zi, terciurile (hrișcă, grâu, orez) sunt recomandate pentru a fi mestecate îndelungat. Este esențial să bei sucul în înghițituri mici, să îl „mesteci”, să îl savurezi și să îl amesteci cu saliva. Dieta din ziua a 10-a până în a 30-a poate varia în funcție de disponibilitatea produselor, dar ar trebui să se axeze pe o dietă cu lapte vegetal cu conținut maxim de vitamine și săruri minerale. În absența fructelor și legumelor proaspete, acestea pot fi înlocuite cu conserve sau uscate, dar trebuie mestecate cu atenție. Este recomandabil să intensifici plimbările în aerul proaspăt. În loc de chefir, poți consuma orice produse de acid lactic.

Ieșirea din postul de 20 de zile, după Herbert Shelton: Ziua 1: Consum o jumătate de ceașcă de suc pe oră, începând de la 8 a.m. și încheind la 6 p.m. Acest lucru este posibil doar dacă reluarea alimentației are loc înainte de revenirea senzației de foame. Dacă pofta de mâncare s-a reinstalat, postul trebuie întrerupt oricând în timpul zilei. Ziua a doua: Se consumă un pahar de suc la fiecare 2 ore, în cantitate totală similară primei zile, administrată în porții mai mari și la intervale mai mari. Dacă cineva înfometat spune că nu dorește atâta suc, i se permite să sară peste una sau două mese. Nu există o cantitate obligatorie de alimente în această perioadă. Ziua a treia: Micul dejun constă într-o portocală, prânzul în două, iar seara în trei. În loc de portocale, se poate consuma o cantitate corespunzătoare de grapefruit, roșii proaspete coapte sau alte fructe suculente în funcție de sezon. Important este să nu fie o supraîncărcare, iar fructele să fie proaspete, coapte și mestecate bine, evitând înghițirea în grabă. Ziua a patra: Pacientul primește la micul dejun una sau două citrice proaspete sau pepene galben, după care urmează o salată de legume fără sare, ulei, oțet, suc de lămâie și alte condimente. După-amiaza, se consumă legume fierte și cartofi sau proteine coapte. Seara, masa constă în fructe. Ziua a cincea: Se începe cu micul dejun din nou cu fructe, iar după-amiaza urmează o salată, două legume verzi fierte și cartofi sau proteine coapte într-o cantitate mai mică decât la micul dejun. Seara, masa constă din alimente cu conținut ridicat de apă. Ziua a șasea: Meniul poate rămâne același, dar cantitatea poate crește ușor. Până la finalul primei săptămâni, trebuie să ajungi la o cantitate stabilă. Este interzisă gustarea între mese și masa de seară înainte de culcare. Planul de masă la ieșirea din post include trei mese simple din legume proaspete și fructe. Dacă există dorința de a trece la două sau o singură masă mai târziu, aceasta este cea mai bună soluție după stabilizarea greutății.

Suvorin recomanda ca revenirea din post să nu se facă brusc, ci gradat, ne întrerupând clismele şi băile circa 3 zile, deoarece continuă să iasă toxinele. Ziua 1 – dimineaţă: iaurt (după ce s-a spălat bine gura), prânz: iaurt cu cartofi fierţi sau copţi, seară: nu se consuma nimic. Între mese, ceaiuri. Ziua 2 – dimineaţă: la ora 8 iaurt sau ceai cu miere şi lămâie; la ora 10 – un măr, prânz: la ora 12, supa de legume cu puţină sare şi suc de lămâie; la ora 16, 1/2 pahar suc de fructe, seară: cartofi copţi, 1-2 căţei usturoi şi puţină lămâie. Între mese, ceaiuri. Ziua 3 – dimineaţă: iaurt cu cereale; după două ore: salata de varză crudă cu ridichi şi lămâie; după 2 ore: un ceai călduţ, prânz: supa de zarzavat, cartofi fierţi în coajă şi salată de fructe cu lămâie, seară: piure cu usturoi, lămâie, zeama de fructe. Ziua 4 – dimineaţă: pâine veche, salata de crudităţi, prânz: brânză de vaci cu usturoi, salată, supa de zarzavat, cartofi fierţi sau copţi cu puţin ulei şi fructe, seară: pilaf, macaroane cu sos de roşii, fructe şi ceai. Nu se va mânca prea mult la nici o masă. Între mese se pot bea ceaiuri. Atenţie! Carnea, ciupercile, lintea şi mazărea nu se vor consuma trei săptămâni după revenirea din post.

Nicolae Veniamin recomandă: Prima zi: – dimineaţa se ia o bucată de pâine prăjită, o ceapă, puţină sare şi, muşcând din ele, se amesteca bine, dar nu se înghit, căci sunt pline de toxinele din gură, apoi se repeta operaţia, până se curăţa bine limba şi toată gura de materiile depuse pe ele. După aceea, se clăteşte bine gura cu apă şi se bea un pahar cu suc de morcovi, la care se poate adăuga lapte sau lămâie şi miere. Se ia cu linguriţa şi se plimba prin gură, apoi se înghite. Acest suc se bea în fiecare dimineaţă timp 4-5 zile. La 10 şi la 16 se iau 4-5 linguri de gris fiert cu apă şi puţin lapte, la care se adaugă sirop de mere, sau 1-2 cartofi copţi. La prânz şi seara, se mănâncă o supă concentrată de zarzavaturi, cu foarte puţină sare, luându-se din fiecare zarzavat câte o bucată (cartof, ţelina, morcov etc.), precum şi o feliuţă de pâine (100 g). Băutura: suc natural de fructe sau ceaiuri cu lămâie şi miere. A 2-a zi: – salată de fructe sau zarzavaturi, supa de zarzavat şi concentrată, piure de cartofi cu puţin lapte. Câte 100 g pâine prăjită la fiecare masă. Cartofi copţi, 200-300 g de iaurt pe zi. A 3-a zi : – aceleaşi alimente, mărindu-se cantitatea, adăugându-se şi câte o lingură de untdelemn la mâncare. Se pot lua 2-3 căţei de usturoi în fiecare zi, deoarece usturoiul deschide apetitul şi este dezinfectant. 200-300 g iaurt.

Începând cu a 4-a zi, se consuma zarzavaturi şi ulei în cantităţi suficiente, fără restricţii; lactate proaspete; compoturi şu fructe. Se va mesteca extrem de atent; trebuie învinsă lăcomia de a înghiţi repede alimentele. După 8 zile, se consuma lactate fără restricţii, 1-2 ouă moi, fructe de orice fel, pâine prăjită la discreţie, dar nu cu lăcomie; de asemenea, peşte proaspăt, fiert sau prăjit.

În perioada de refacere, se recomanda folosirea regimului lactovegetarian, care va da organismului posibilitatea de a-şi clădi celule sănătoase şi de a nu mai introduce alimente ce conţin toxine. timp de 21 de zile sunt interzise fasolea şi mazărea uscată, murăturile, carnea de orice fel, mai ales conservată, şi peştele conservat. După 3 săptămâni de regim de refacere, se poate introduce orice alimentaţie, dar e bine să se consume cât mai puţină carne şi sosuri grase.

Rudolf Breuss recomandă ca după terminarea postului să se înceapă cu alimentaţie uşoară, cu foarte puţină sare, şi se va consuma, 2-4 săptămâni, circa 1/16 suc de legume pe zi. Pentru început, se va consuma mâncăruri uşoare: sucuri, ceaiuri neîndulcite, supa de tăieţei (la început zeamă, iar apoi tot conţinutul); în cele din urmă, puţină carne de pasăre.

S.Nicolaev si V.M. Nicolaevna recomandă : Prima zi: suc de legume şi fructe. A doua zi: se adaugă produse lactate acide. A 3-a zi se adaugă 600 g piure de morcovi şi 50-100 g de miere de albine. A 4-a zi se adaugă nuci şi maxim 400 g pâine integrală, de preferat prăjită, dar în nici un caz proaspătă. Cu începere din a 7-a zi, se pot consuma supe de legume, fierturi, crupe etc. Mesele se servesc de 4 ori pe zi, cantităţile dozându-se în mod individual. În principiu, se începe cu alimentaţie lactovegetariană, bogată în vitamine şi săruri minerale, crescându-se treptat cantitatea alimentelor şi valoarea lor calorică.

Davidson recomandă: Primele 2 zile, câte 1,750 kg lapte degresat cu 60 g zahăr aromatic (ceai, cafea, vanilie), în total 1000 calorii cu 70 g proteine; se consuma la fiecare 2 ore, în porţii mici. În zilele 3-7, se adaugă câte 200 calorii în plus (ouă prăjite, lapte de pasăre, pâine). În săptămâna a 2-a, se adaugă carne, brânzeturi, cartofi, unt.

Arnoldi recomandă: Prima zi. Dimineaţa, o farfurie cu piure de mere sau supa de grâu bine fiarta şi 3 bucăţi pâine prăjită fără sare. La prânz, 2 mere coapte, o supă de roşii, 3 pesmeţi. Seara, la fel ca la prânz, plus o supă de grâu. A 2-a zi se serveşte acelaşi meniu, însă în cantitate mai mare. A 3-a zi, pe lângă cele de mai sus, se mai adaugă un pahar de iaurt. Ulterior se vor consuma diferite mâncăruri vegetariene
(crude sau fierte), până ce se va ajunge, treptat, la alimentaţia obişnuită. Regimul hiperproteic va fi continuat până la refacerea completă a musculaturii bolnavului.

Boris Fratila recomandă: ziua 1: zeama de fructe şi fierturi de legume (strecurate) ; ziua a 2-a: supa de legume (mucilaginoase), cu puţin lapte, eventual cu 50 g pesmet praf, jeleuri de fructe; ziua a 3-a : pireuri subţiri de legume, de mere, cartofi, 2-3 felii de pesmet, un pahar de iaurt, mere coapte, crupe bine fierte ; – ziua a 4-a : aceleaşi piureuri, însă mai consistente, bulion slab de pasăre, 2-3 felii de pâine integrală veche, compoturi de fructe (nu prea dulci) ; – ziua 5-a: la cele de mai sus se adaugă carne fiartă de peste sau pui, trecută prin maşina de tocat de 2-3 ori, borş vegetarian, pârjoale de legume. Ulterior, se va trece treptat, individualizat, către o alimentaţie normală. E bine ca în fiecare zi să se adauge, pe cât posibil, la toate mâncărurile lichide şi semilichide, drojdie bine uscată circa 50 g pe zi, brânză de vaci nesărată, precum şi vitamine, în special vitamina C. Fiecare mâncare în care s-a introdus drojdie de bere vă fi fiarta suplimentar 20-30 de minute (pentru inactivarea acesteia). Porţiile vor fi iniţial cât mai mici; nu se va trece la masa următoare, decât după scurgerea timpului necesar pentru digestia celei precedente

Atenție!

Ieșirea din post este cea mai importantă parte a practicii postului. Nu te grăbi, fii reținut și vei reuși. Cu experiență, poți ieși din post cu orice produse, inclusiv pâine și carne, folosindu-le în cantități minime și mestecându-le cu atenție până la starea lichidă. Cu toate acestea, cel mai mare beneficiu al postului se obține prin consumul de alimente vegetale.

Complicații la ieșirea din postul terapeutic

De cele mai multe ori, complicațiile la ieșirea din post apar din cauza unei pregătiri necorespunzătoare pentru perioada de post și din incapacitatea de a controla apetitul în timpul revenirii la alimentație. Cu cât aveți mai multă experiență, cu atât veți întâmpina simptome mai ușoare în timpul ieșirii din post.

Supraalimentarea în primele zile după post. Dacă observați stomacul prea plin după o perioadă mai îndelungată de post, este necesar să provocați vărsături și să clătiți stomacul. Apoi, reluați procesul de ieșire conform schemei obișnuite. În cazul în care senzația de foame revine, continuați să eliberați alimentele treptat.

Umflare, retenție de urină. Această complicație este destul de obișnuită și este legată de consumul de potasiu și sare în timpul postului, ceea ce duce la acumularea apei. Aceasta se manifestă prin creșterea rapidă în greutate, reducerea cantității de urină și posibile umflături la nivelul feței și picioarelor. Excluderea alimentelor sărate și a produselor care le conțin, precum și efectuarea de clisme, poate ajuta. Medicamentele cu potasiu, precum panangin sau sparanghel, consumate de 2-3 ori pe zi timp de 2-5 zile, sunt benefice. Sauna poate ajuta prin eliminarea excesului de sodiu și apă prin transpirație.

Constipație. Frecventă, în special la începători. În cazul în care lipsesc mișcările intestinale timp de 2-3 zile, se recomandă o clismă. Pentru începători, este recomandată o clismă în a doua și a treia zi de post pentru eliminarea reziduurilor alimentare nefierte și ameliorarea stării generale.

Meteorism, balonare. Apare adesea din cauza introducerii premature a alimentelor grele în cantități mari, mestecării insuficiente și curățării inadecvate a intestinului în timpul postului. Se recomandă clisma la ieșirea din post, utilizarea timpurie a usturoiului și activitatea fizică suficientă după 3-4 zile. În perioada de ieșire, se impune o alimentație bazată doar pe alimente vegetale, evitând cele care nu sunt de sezon și care „răcesc” corpul.

Slăbiciune, amețeli, leșin. Aceste simptome pot apărea în primele 3-5 zile de la ieșirea din post, asociate cu expansiunea precoce a regimului alimentar. Este important să fii mai precaut în această perioadă, să odihnești mai mult, să eviți plimbările lungi și să nu suprasoliciți corpul cu efort fizic intens. Doar cei cu experiență pot duce un stil de viață activ, deoarece mișcarea prea intensă poate contribui la trecerea rapidă a organismului la alimentația obișnuită.

„Crunch” în articulații. Observat adesea în prima săptămână de post, în special la persoanele subțiri. Extinderea treptată a dietei, adăugarea de uleiuri vegetale și terci, împreună cu lubrifierea și masajul cu ulei de măsline, pot ajuta.

Agravarea bolii subiacente. Dacă observați o agravare a unei boli în timpul postului este recomandabil să continuați postul până când simptomele dispar. Dacă acest lucru nu este posibil, ieșiți din post conform schemei obișnuite și evitați alimentele grele în primele etape. Medicamentele homeopate pot fi utilizate pentru tratament.

Pentru a evita aceste probleme, începeți treptat practica postului, învățând să respectați dieta corectă la ieșirea din posturi de durate diferite. Greșelile în această perioadă pot fi periculoase, așa că tratați procesul cu atenție și prudență. Documentați-vă, observați experiența altora și, cel mai important, ascultați-vă pe voi înșivă.

Nutriție corespunzătoare în timpul perioadei de post restaurativ

Procesul de post nu se încheie odată cu revenirea la alimentație normală. În funcție de durata postului, organismul continuă să experimenteze procese benefice, la fel de importante ca perioada efectivă de post. Se activează metabolismul și forțele de protecție, iar organismul începe să asimileze nutrienții din alimente. Prin urmare, este crucial să optați pentru produse ecologice și de înaltă calitate în această perioadă, ideal fiind să adoptați o dietă cu lapte vegetal pentru a profita la maximum de beneficiile postului.

După încheierea perioadei de recuperare, intrăm în faza de stabilizare. Aceasta se caracterizează prin normalizarea proceselor metabolice și a activității nervoase, reflectată într-o eficiență sporită, un somn odihnitor, o stare de bine, reglarea apetitului și menținerea greutății.

Recomandările lui Paul Bragg privind alimentația în timpul perioadei de recuperare sunt clare:

ABORDAȚI O DIETĂ ALCALINĂ PENTRU A RĂMÂNE SĂNĂTOȘI.

Bragg subliniază importanța stabilirii unei diete adecvate încă de la o vârstă fragedă, pentru a preveni apariția unor boli grave în viitor. De-a lungul procesului de post și curățare a corpului, vocea interioară vă va ghida către alegeri alimentare mai sănătoase, precum o tranziție treptată către 50-60% fructe și legume crude.

Pentru a atinge o stare optimă de sănătate, Bragg împărtășește pași esențiali: – consumați carne și ouă cu moderație, – excludeți treptat laptele din dietă, – alegeți alimente precum legume, fructe, nuci, semințe, produse lactate neprocesate și leguminoase.

Prioritatea trebuie acordată alimentelor cultivate fără utilizarea substanțelor chimice, iar gătirea acestora să fie minimă pentru a păstra proprietățile nutritive. În plus, consumați lichide și optați pentru uleiuri vegetale nefiltrate. Prin urmare, respectând aceste recomandări și adoptând treptat o alimentație echilibrată, veți susține beneficiile obținute în timpul postului și veți contribui la menținerea unei stări de sănătate optime

Etapa a 5-a (Intreruperea postului)

Mucusul vâscos și toxic care acoperă peretele intestinal este aproape desprins, iar prima mancare ingerată îl va îndepărta de pe peretele intestinal. Toxinele intră în sânge prin colon. Vezica biliară își curăță conținutul murdar printr-o descărcare masivă de bilă. Aceasta poate cauza imediat dupa masă un flux intestinal urmat de o intensă diaree. Dacă simptomele sunt prea deranjante, o clismă vă va fi de ajutor.

Cei care au ţinut o perioadă îndelungată postul doar cu apă marturisesc faptul că cea mai usoară şi sigură revenire se face consumând zeama mult diluata rezultata în urma fierberii şi strecurării unei mici cantităţi de orez sau a unei mici cantităţi de legume sau fructe. Alţii sunt de părere ca sucul din legume sau fructe crude, obţinut la storcător, şi de asemenea diluat cu multă apă, ar fi cea mai bună şi sănătoasă metodă de revenire. Rămâne să vedeţi care dintre cele două variante vi se potriveşte mai bine, poate ambele, însă în nici un caz nu riscaţi să consumaţi altceva la primele mese.

Cum vă veți întoarce, odată ce postul total a luat sfârșit, în lumea mâncărurilor, unde poate mâncatul a reprezentat cândva o dependența emoțională?

Întreruperea unui post negru de durată poate fi dificilă. Este adevărat, mai ales în cazul în care ați suferit de vreo formă de bulimie. Acesată revenire, gestionată incorect, se aseamănă uneori cu o perioadă de agresiune. Nivelul la care îți controlezi dependența de mâncare va fi nivelul la care îți controlezi viața. Este posibil să vă reîntoarceți în lumea mâncatului și să vă mențineți același autocontrol câștigat în timpul postului total? Răspunsul este DA. Postind total ați reușit să vă auto-dominați, v-ați dezvoltat autocontrolul și capacitatea de a spune NU tentațiilor.

Când revine la activitate un sistem digestiv adormit, dorința de a mânca va fi intensă. Mirosurile și texturile alimentelor vor spori atracția față de mâncare fiind acum aspirate printr-un simț olfactiv și gustativ foarte curat. Mâncatul va fi o experientă total nouă. Acum este momentul să vă arătați disciplina și autocontrolul dobândite în perioada postului doar cu apă. Când corpul strigă ”Vreau mai mult!”, înțelepciunea șoptește ”Ai mâncat destul”. Postul v-a învățat un lucru foarte important: faptul că satisfacția nu vine odată cu umplerea stomacului ci prin menținerea unei relații permanente cu Divinitatea.

În primele șase zile mâncatul unor cantități mici de legume și fructe crude va permite corpului să trezească în mod delicat sistemul digestiv. Toxinele acumulate vor începe să se miște datorită efectului de măturare al fibrelor catifelate ale fructelor și legumelor.

  1. Timp de șase zile creșteți gradual cantitatea de fructe și legume crude.
  2. Să mănânci la întreruperea postului negru carne, pâine sau mancare de tip fast-food ar fi un dezastru.
  3. Bombardând sistemul digestiv atât de puternic într-o perioadă în care acesta este extrem de sensibil poate cauza crampe, amețeli și slabiciune, anulând o mare parte din beneficiile postului total.
  4. Mâncați lent și mestecați foarte bine mâncarea. Saliva are enzime care ajută digestia. 80% din amidon, 30% din proteine și 10% din grăsimi pot fi digerate de către enzimele salivei.
  5. Nu mâncati mult! Redescoperiți cantitatea de mâncare de care corpul vostru are nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă, activă și armonioasă. (La început chiar nu se poate mânca mult pentru că stomacul și intestinele și-au micșorat volumul în timpul postului doar cu apă. Puteți să le păstrați așa sau să le forțați cu cantități mari de mâncare și să revină la vechea formă, la fel și foamea resimțită. )
  6. Consumați sucuri în perioada de trecere de la postul negru. Ele sunt un mod de hrănire gingașă pentru sistemul digestiv. Mulți continuă să consume sucuri în dieta zilnică pentru tot parcursul vieții. (Inutil să adaug, presupun, ca nu este vorba de sucurile aflate în comerț care au adaosuri de zaharuri, conservanți sau sunt pasteurizate etc. Este vorba de sucul făcut în casă la storcător sau blender din crudități și consumat imediat după ce a fost stors.)
  7. Continuați aceeași viață spirituală pe care ați avut-o în timpul postului negru. Dumnezeu trebuie să fie părtaș la viața unui consumator de mâncare la fel cum a fost și la cea de postitor.
  8. Auto-educați-vă în a începe un stil de viață cu mâncare sănătoasă. Postul negru este un minunat nou început, o temelie pentru o viață cu o dietă sănătoasă.
  9. Învățați să faceți deosebirea între poftă și foame. Nu mâncați niciodată împinși de impulsuri emoționale.
  10. Dacă ați ținut un post mai lung de 10 zile, perioada de acomodare trebuie să dureze câte 1 zi pentru fiecare 4 zile de post negru ținute.