- Intreruperea aportului alimentar in primele 2-3 zile face ca organismul sa consume rezervele de glicogen din ficat.
- Scaderea rezervei de glicogen si ulterior o scadere a glicemiei in jur de 70 mg% face sa se inhibe secretia de insulina.
- Organismul face sa elibereze din tesutul gras, acizi grasi care la nivelul ficatului dar chiar si al creierului sa produca ketone.
- Cea mai importanta grasime pentru energia creierului este betahidroxibutiratul.
- Cetoza s-a dovedit un pas important in evolutia umana, permitandu-ne sa supravietuim. Pentru a-l cita pe Gary Taubes “ De fapt putem defini aceasta cetoza usoara ca pe o stare normala a metabolismului uman atunci cand postim. In acest sens cetoza este in mod evident nu numai o stare naturala, dar si o stare cu adevarat sanatoasa”.
- In aceasta stare de hipoglicemie moderata, hipofiza anterioara elibereaza hormonal de crestere, care la randul lui stimuleaza productia BDNF (factorul neurotrofic derivat din creier).
- In perioada de post creierul apeleaza la grasimi pentru combustibil sub forma de cetone.
- A te afla intr-o stare de cetoza usoara este de fapt un lucru sanatos. Atat inima, creierul, cat si intreg sistemul muscular functioneaza cu 25% mai eficient cu cetone decat cu zahar din sange.
- O dieta pur ketorganica este aceea care obtine pana la 80-90% din calorii, din grasimi, iar restul din carbohidrati si proteine.
- Este posibil ca aceasta nevoie a organismului de 10-20% de calorii sa fie preluata din proteine care au fost supuse mecanismului de glicare.
- Glicarea este termenul biochimic pentru legarea moleculelor de zahar de proteine care se mai numeste reactia Maillard.
- Acest proces formeaza produse finale de glicare avansata( A.G.E) ceea ce determina deformarea fibrelor proteinelor care devin inflexibile.
- Cand proteinele sunt glicate, se intampla doua lucruri importante:
1. Devin mult mai putin functionale
2. Au tendinta de a se atasa de alte proteine deteriorate in mod asemanator si formeaza legaturi incrucisate care ulterior inhiba capacitatea acestora functionala.
- Nivelul ridicat de glicare este asociat nu numai cu declinul cognitiv ci si cu afectiuni ale rinichilor.
- Orice proteina din corp poate fi deterioarata prin glicare si poate deveni A.G.E.
- Data fiind semnificatia acestui proces, cercetatorii din toata lumea medicala se straduiesc sa creeze variante, modalitati farmaceutice de a reduce formarea A.G.E.
- Se pune problema in regimul cetogenic succesorul de calorii de 10-20% sa se obtina prin metabolizarea acestor proteine deteriorate prin glicare si astfel s-ar putea evita depunerea lor in tesuturi si organe, evitandu-se astfel bolile degenerative.
- Asupra tubului digestiv, regimul cetogenic realizeaza o relaxare cu o scadere a motilitatii si o inhibitie a secretiilor digestive iar cel mai important lucru este scaderea secretiei de insulina.
- Acest lucru face ca valoarea glicemiei sa ramana stabila in jurul valorii de 65 mg%.
- Mentinerea glicemiei la o valoare scazuta face ca fenomenul de glicare al proteinelor sa fie redus si implicit reducerea proteinelor denaturate.
- Este posibil ca in aceste conditii cantitatea de amiloid sa scada.
- Aceasta scadere de amiloid ar duce la o scadere al bolilor degenerative, cerebrale, vasculare si renale.
- Starea de cetoza se pare ca este benefica si pentru bolile neoplazice.
- Dr. Giulio Zuccoli de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Pettersburg a ajuns la concluzia ca dieta ketogenica sa se dovedeasca eficienta in tratamentul glioblastomului,deoarece celule ale glioblastomului pot folosi numai glucoza, nu cetone.
- Daca o dieta ketogenica poate prelungi viata unui pacient cu cancer, cate beneficii poate face persoanelor sanatoase.